Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Inlevingsvermogen en de oorlog

Lucht met ondergaande zon
Heb jij ook een sterk inlevingsvermogen? Veel empathie?
Het is een prachtige eigenschap waarmee je er voor anderen kunt zijn. Maar het kan je soms ook in de weg zitten.
 
Zoals bijvoorbeeld nu met de oorlog in Oekraïne. De beelden die voorbij komen, het leed, de onmacht, de spanning en angst die je ziet bij de mensen. Als je veel inlevingsvermogen hebt, kun je je ook goed inleven in de mensen daar. Misschien maakt het je van slag en houdt het je erg bezig?
 
𝗦𝗽𝗶𝗲𝗴𝗲𝗹𝗻𝗲𝘂𝗿𝗼𝗻𝗲𝗻
Inlevingsvermogen heeft te maken met de bedrading in ons brein. Spiegelneuronen geven ons mensen het vermogen om instinctief en vrijwel direct te begrijpen wat andere mensen ervaren. Als je iemand bijvoorbeeld veel pijn ziet hebben dan gaan de spiegelneuronen ‘vuren’ en zonder na te denken begrijp je wat iemand voelt en voel je het zelf soms ook.
 
Hooggevoelige mensen hebben veel inlevingsvermogen. Sociale hersengebieden zijn bij hen actiever zo blijkt uit onderzoek. Zo is ook het spiegelneuronen-gebied actiever bij HSP-ers. Zij kunnen daarom wellicht meer aangedaan zijn door de oorlog in Oekraïne.
 
𝗪𝗮𝘁 𝗸𝘂𝗻 𝗷𝗲 (𝗮𝗹𝘀 𝗛𝗦𝗣-𝗲𝗿) 𝗱𝗼𝗲𝗻?
-Onderzoek waar je invloed op hebt. Zo maakte ik bijvoorbeeld geld over naar Het Rode Kruis. Wellicht dat ik in de toekomst nog ergens bij kan helpen, maar op dit moment nog niet.
-Probeer minder nieuws tot je te nemen, begrens jezelf hierin. Verdiep je er bijvoorbeeld max 10 minuten per dag in. En geef de voorkeur aan erover lezen in plaats van (bewegende) beelden bekijken. Beelden werken vaak nog uren/dagen door in je (HSP)brein.
 
En begrijp me niet verkeerd, ik wil mijn ogen absoluut niet sluiten voor al het leed. Maar ik heb er zo weinig invloed op en weet dat er veel over lezen en piekeren mij (als HSP-er) uit balans brengt. En daar heeft niemand wat aan. Ikzelf niet en mijn naasten en klanten ook niet.
 
Als je even wilt bellen of langs wilt komen, laat gerust weten!
 
Bron: E. Bergsma, Het Hoogsensitieve brein, 2019
📷Colin Bos Fotografie